Rapport fra Wolsztyn, skrevet af Poul Thor Hansen. Uge 36, år 2000.

Min bror og jeg opholdt os en hel uge på depotet og var de eneste danskere i den uge. Der var mange englændere muligvis som følge af, at Ol49-69 blev døbt BOB WYATT. De boede ikke på depotet. Denne gang kørte vi over Gedser-Rostock og via Schwedt til Wolsztyn. Man bruger en hel dag på dette, hvis du som os brugte Espergærde som udgangspunkt kl. 06.15 og først lander kl. 18.30 og det kun med to korte pauser i Kleeth og Passow. En tur på 595 km.

De maskiner, der kørte daglig, var Pm36-2, Ol49-7 og Ty3-2. Sidst på ugen kom også Ol49-111 ud at køre. Godstogene kører slet ikke efter planen. Vil man følge et sådant skal man stille nede på depotet kl. 06.45 og forhøre sig om destination og tider. Dagligt kørte der gods mellem Wolsztyn og Zbaszynek, det er mere tvivlsomt hvor meget der er at køre med til Kargowa og Konotop eller for den sags skyld Powodowo. I denne tid begynder man at køre med kulvogne til alle egne af landet, så der er noget at køre med.

På Srodabanen var vi heldige at opleve Px48-1902 komme med kul på transportør til Zaniemysl. Vi kunne også se at der er kørt kulvogne på transportører på Smigielbanen, men vi formoder at der køres med dieselmaskiner. I Smigiel har man kørt med turister i august måned med Px48-1765. Denne Px'er skulle efter sigende være lånt fra Sroda.

Rigtige entusiaster bor naturligvis på depotet i Wolsztyn. De første 2 overnatninger koster PLN 28,50 og herefter PLN 20,-. Fototilladelsen koster PLN 8,- i døgnet. Kursen på 1 PLN er DKK 2,- temmelig nøjagtig, men så er der også vekslet Forex i København. Da man ikke bruger særlig mange penge i Polen, er min vurdering at det ikke kan betale sig at tage til Poznan for at veksle, med mindre man alligevel vil køre en tur med Pm36-2 eller en af Ol'erne. Det sikreste sted at parkere sin bil er bag hegnet på depotet, da depotet er døgnbemandet.

Det er en meget fin ting, at Netto har slået sig ned i Wolsztyn, så behøver man ikke at fylde bilen med madvarer. Russisk champagne koster under DKK 10,- pr. fl. hos Netto. Der hvor entusiaster mødes er også byens bedste madsted, nemlig Europa. Europas bistro som ligger ved siden af laver frokost af høj kvalitet, og det er friskt. En hamburger koster PLN 3,- og er velsmagende. Coca-colaen er lige så 'dyr'.

Benzinprisen for 95 blyfri ligger på PLN 3,25 men kan svinge PLN 0,10 til hver side, altså dyrt for polakkerne, men stadig billigere for os.

I remisens 8 spor holdt der sent om aftenen følgende maskiner: Pt47-65, Ok1-359, Ty42-148, Ol49-111, Ol49-69, Ty45-379, Ol49-7 og Ty3-2. Bag kuldepotet stod Ol49-59 som vist nok ville blive klargjort i nær fremtid.

Dette var vist de mest interessante oplysninger fra Wolsztyn. Hvis der er andre ting, du gerne vil vide noget om, skal du bare vende tilbage.

Mange damphilsener
Poul Thor Hansen

retur til nyhedssiden